Jag brukar göra en liten summering av julen och bloggsäsongen, det blir som en liten komihåg till mig själv och kanske inspirerar det någon annan.

* Fem dagars ledighet innan julafton var helt perfekt, ledig från jobbet menar jag då, tre av dagarna skulle döttrarna till stallet och det var även fotboll och annat men jag var inte med på allt utan var mest hemma och förberedde julen. Jag hade ju gärna haft en hel vecka på mig men hann med det jag ville utan stress. Om inte december varit så hektisk hade vi hunnit göra mer innan julveckan.

* Jag hann titta på många julfilmer i år, och njuta ordentligt av julförberedelserna. Sådant som är viktigt för min julstämning. På lillejulafton såg vi Polarexpressen och åt ostkaka på eftermiddagen, det var både mysigt och ett bra sätt att vila en stund innan uppesittarkvällen med julbak. Annars brukar vi se Polarexpressen den 22:a men då hann vi inte.

*Julklappsinslagningen: jag slog in de flesta julklapparna själv men den 22:a hade maken och jag vår paketinslagningskväll och den tog längre tid än jag trott. Jag la undan några paketer till tomtens säck samt till strumporna på morgonen.

*Min förkylning gjorde att jag inte smakade så mycket av julgotterna och julklappsinslagningen blev utan julgodis.

*Maken var jultomte, även om barnen ser att det är han är det ändå mer högtidligt med tomte.

*Julkorten, jag skickade både scrappade julkort och köpta julkort.

*JulbordetIkea var gott!

*Julkalendern, jag såg inte SVT:s julkalender i år. Får titta på den senare. Däremot såg jag High Chaparalls julkalender som mellandottern var på audition på i somras.

*Julmaten, vi hade några nyheter: två olika sallader samt två vegetariska pajer. Det var nog mest maken och jag som åt av det.

*Åttonde julen utan min älskade mamma.

* Jag julpyntade tidigare än vanligt, redan till advent och adventspyntet i köket tog jag fram en vecka tidigare. Jag trodde att det skulle bidra till mer julkänsla men stressen med alla uppträden i december kombinerat med långa arbetsveckor bär nog mycket av skulden till att jag inte kommer i riktig julstämning förrän allt sådant är klart och hemmet är julstädat.

*Planering: mina listor på julmat, julgodis och julbak är perfekt. Enkelt att kolla så allt kom fram på julafton, lätt hänt att man annars glömmer något.

*Julbaket, för första gången kan jag nog skriva att jag bakade lagom mycket. Dock saknade barnen Rocky road men ingen har frågat efter chokladtryffeln. Marknadsnougat: jag köpte en av de strutar som jag gjort till skolorkesterns julmarknad och stoppade den i frysen. Kändes bra att inte ha en hel plåt själva. Jag gjorde en nyhet och det var saffransrulltårtan vilken var väldigt god. Tonåringarna är stora och hittar egna recept.

* Mitt julbloggande , jag startade tidigare än jag planerat men hade stor jullängtan hela hösten. Jag har hittat till några för mig nya julbloggar som jag gillar.

* Julmarknad/julkonsert vi var julkonsert med Marinens musikkår. Trevligt och stämningsfullt. Vi kom inte iväg på någon julmarknad förutom julskyltningen här hemma i vår lilla stad. Jag hade tänkt att vi skulle åka till Tivoli i Köpenhamn men eftersom det varit sådant strul med gränskontrollerna i november/december har vi inte åkt. Dessutom har yngsta dottern inget pass.

*Julkortsswappen ordnade jag för femte säsongen, jag begränsade till fem kort/deltagare vilket gjorde det enklare för mig att sortera. Många uppskattade begränsningen medan vissa gärna hade fortsatt byta med alla.

*Den första snön kom i november och stannade en dag, sedan har vi inte fått någon mer snö. Julen var grön och förutom ett par nätter i början av december har det varit plusgrader hela månaden. Det är faktiskt tom dags att klippa gräset…

* Återigen vill jag rikta ett stort tack till årets sponsorer: Fyrklövern, Saturnus och Leksands Knäckebröd