Nu har jag gjort det julgodiset som går under benämningen knäck hemma hos oss, vissa kanske inte tycker det räknas som knäck utan kola. Huvudsaken är att det är gott och tillsammans med chokladkolan är de det viktigaste julgodiset för mig. Det görs en gång om året och är JUL!

100 gr smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Jag gör det i micron, då lägger jag ner alla ingredienser i en jättestor glasskål, sedan kör jag på 600 W först i tre minuter. Därefter tar jag ut och rör runt. Sedan kör jag i 3 minuters intervaller och rör om samt mäter temperaturen. När det börjar närma sig att knäcken är klar kör jag kortare intervaller så den inte blir för hård. Man kan även göra kulprovet. Hur hård eller seg man vill ha kolan/knäcken är ju en smaksak. 124-125 grader brukar jag satsa på. Nackdelen med micron istället för spisen är att det är svårare att få temperaturen exakt, fördelen är att tillverkningen är snabbare och man slipper röra hela tiden. Ibland gör jag på spisen men för det mesta i micron.
I burken med Disneylock som det varit choklad i tidigare får det plats 19 knäck, ett snyggt sätt att förvara julgodiset på.