Igår åt vi Ikeas julbord, meny finns här (klicka på meny). Som vanligt tycker vi att julbordet var prisvärt och gott, som vanligt rekommenderar jag att åka en vardag om man har möjlighet (det har inte vi) för det är mycket folk. Inte så mycket kö för man kunde ta upp från fyra ställen, men man fick vänta på att få ett ledigt bord.
Gott att provsmaka rätter som man kanske inte lagar hemma, jag har skrivit det innan men just de typiska julbordsrätterna sill, julskinka, köttbullar och prinskorv är inte mina favoriter och de brukar jag hoppa över förutom just på julafton, då hör det till med åtminstone en hemlagad köttbulle och en prinskorv. Julskinka tycker jag är god när den är nylagad och varm men på julbordet tar jag bara en liten liten bit. På Ikeas julbord gillade jag de vegetariska alternativen såsom Selleri- och äppelsallad, grönkålssallad och rotfruktsgratäng. Sedan gillar jag ju alltid lax, silltårta och Jansson. När jag var barn gillade jag inte Jansson men nu är den ett måste på julbordet för mig. Här hemma är det jag som röstar på Jansson när vi ska bestämma årets julbord. Resten av familjen föredrar potatisgratäng som vi infört på vårt julbord och vi brukar tillaga dem samtidigt. När det gäller vårt julbord här hemma så märktes det förra året att alla åt mindre än vanligt, ingen ville bli sådär proppmätt så man hamnar i matkoma. Hur det märktes? Vi fick mycket rester men allt var smakat på. Jag skulle vilja ha något mer vegetariskt alternativ här hemma men frågan är ju ifall vi ska införa fler maträtter, vi har ju redan skalat bort sådant som ingen egentligen vill ha. Vi vill som sagt ha sådan mat på julbordet som vi gillar och inte en massa måsten bara för att. Vi lever inte i det gamla bondesamhället med mycket kött och hårt kroppsarbete. Min man ska göra lökpaj i år och jag funderar på om jag istället för att bara koka brysselkålen ska göra en paj även på den. Egentligen skulle jag vilja testa att göra en “Janssonsläkting” med soltorkade tomater istället för ansjovis men den får nog testas någon annan gång än på julafton för som sagt, vi behöver begränsa maten för att inte få för mycket rester. Vi blir trots allt bara 9 personer på julafton. Eller så gör jag en pytteliten Jansson så får släktingen stå bredvid 😉 men jag har ju mina fina röda ugnsformar som inte är små… Många trevliga funderingar innan vi har landat i hur årets julbord ska se ut, men det mesta blir som förra året. Många av nyheterna har tillsammans med potatisgratängen blivit favoriter såsom brietårta och baconlindade dadlar.