Vad innehåller ett traditionellt svenskt julbord för dig? Jag gissar att de flesta skulle svara sill, ägg, skinka, köttbullar prinskorv och kanske ost. Sedan finns det nog många variationer. Vi har kommit fram till ett julbord som passar oss och det har sett ungefär likadant ut nu i några år. Vi brukar fira julafton hemma hos oss med vår närmaste släkt, storfamilj eller vad man nu vill kalla det.
Jag letade fram de här bilderna från ett tidigare inlägg:
Våra kalla rätter:
ägghalvor
svart och röd caviar (stenbitsrom)
gravad lax med sås
rökt lax
3 sorters hemmagjord sill och 4 sorters köpesill
ål
minitomater
grönsallad
mango
hemmagjord fruktsallad mimosa
julskinka
leverpastej
rökt älg
rostbiff
kryddig skinka
hemmagjord rullkorv
kryddkorv
vitlökskorv
äppelmos
senap
rödbetssallad
julost
dessertostar
vindruvor
4 sorters börd
finknäckebröd
3 sorters kex
Julbordets varma rätter:
köttbullar
prinskorv
omelett med svampstuvning
potatisgratäng
Janssons frestelse
revben med sky
brietårta
dadlar med bacon
brysselkål

Till Kalle Anka dricker vi ofta glögg och äter pepparkakor.
Fikabordet har jag bakat:

Julfikat:
nöttoppar
saffransdrömmar
kokostoppar
snökakor
nötrutor
kolakakor
dumlegrottor
saftig saffranskaka
syltkakor
klenäter
pepparkaksmuffins
struvor
munkar
vanliga pepparkakorna och lussekatter hade vi till glöggen
Julgröten hemma hos oss är ris a´la malta


Till gröten hade jag gjort vanlig saftsås men även riktig jordgubbssås på mixade jordgubbar från sommaren.

Sist på kvällen dukades gottebordet fram:

Gottebord
Olika sorters köpegodis, det hemmagjorda som barnen och jag hade gjort var:
polkabräck
rocky road
mozartkulor
chokladtryffel
marknadsnougat
chokladkola
änglakola/knäck
choklad med kokoschips
brända mandlar

På kvällen var vi så här mätta och trötta 😉

Rätter som alltid fanns när jag var barn men som vi har uteslutit är t.ex:
hemmagjord sillsallad
hemlagad rödbetssallad
färserad lök, ett släktrecept
fler sorters hemmagjord julkorv
hemmagjord leverpastej
brunkål
rödkål
flera sorters hemmagjord inlagd sill
egenhändigt gjord senap

Säkert många fler rätter som jag inte kommer ihåg eftersom jag inte gillat dem. De rätter som vi har uteslutit är mestadels för att vi inte gillar dem, eller för att vi valt annat och man orkar inte äta hur mycket som helst. Rätter som jag lagar men som inte min mamma och mormor lagade är t.ex baconlindade dadlar, brietårta och potatisgratäng. Vårt julbord är en blandning av klassiskt och nyheter tycker vi och anpassat efter vad vi gillar, och vad vi hinner tillaga. Vi är ju båda två heltidsarbetande föräldrar och vi har fyra barn hemma. Helt logiskt så har vi mindre tid än vad min mormor som hade vuxna utflugna barn hade att laga ett gediget julbord eller min mamma som var hemma med oss tills jag gick på högstadiet. Både min pappa och min ena svägerska kan säga att julbordet inte är som förr så jag har bett dem att ta med sådant de saknar och som vi i vår familj kanske inte gillar och därför prioriterat bort men då säger min pappa att det är så bra som det är och frågar istället vad jag vill att han ska ta med och då brukar jag be honom koka och skala äggen. Min bror gör mimosasallad som var bådas våran favoriträtt när vi var barn och han gör den enligt mammas recept, han tar även med en julkorv efter mormors recept. Min svägerska är den som tar med revben och hemmainlagd sill. Jag äter inte sill själv och min man vill helst ha köpt.

När vi skulle fira första julen utan min mamma (som dog i cancer) sa min mormor till mig att “Marie, gör nu inte mer till jul än vad du orkar med. Tänk på att det blir jul ändå. Du har lika många barn själv som din mamma och jag hade tillsammans och vi var hemma medan du yrkesarbetar” De här orden bär jag med mig och prioriterar sådant som jag verkligen vill göra till julen. Det blir jul ändå och jag vill ge mina barn fina julminnen, inte minnen av en utarbetad mamma. Nu är ju våra äldsta barn så stora så de hjälper till med både mat och bak till julen. Jag är glad över att vi brukar fira julen hemma hos oss.

Något som jag SKA dra ner på i år är baket, jag säger det varje år men älskar att baka så det blir den ena sorten efter den andra trots att jag vet att vi kommer att vara proppmätta. Jag ska försöka hålla mig bara till de allra mest traditionella julkakorna. Vi är en bakande släkt och jag vill ändå hålla traditionen med småkakor levande även om det mest blir till kalas och julen. Både min mamma och mormor bakade mycket precis som min bror och jag. Jag har ärvt fina kakfat efter min farmor och min mormorsmor bakade och sålde tårtor på sin tid (hon föddes på 1800-talet).

Vad är ett traditionellt julbord för dig?