Idag har jag fått en hel hög med foton från min bror (kan man skriva hög när de kommer via telefonen men ni vet vad jag menar). Foton på min mormor och morfar när de gör rullsylta. Jag skrev ju om rullsyltan för några dagar sedan. Idag var min bror hos dem för att lära sig knepen. Det är ju så med de gamla familjerecepten att de finns inte nedskrivna utan de sitter i händerna och vi hann ju aldrig få lära oss dem från vår mamma. Mormor och morfar fyller 90 och 96 år nästa år och idag har de alltså tillverkat rullsylta till både sig själva och till oss barnbarn, de är helt otroliga!

Som ni kanske ser är det rent kött och inte sådant “slabb” som ofta finns i köpta syltor.

När de var yngre drev de lantbruk, när jag föddes hade de sålt lantbruket och flyttat till hus så det var inte egen gris som togs om hand till julen då men de och vår familj brukade köpa en gris att dela på inför julen. Mormor och morfar kom hem till oss och tillsammans med mamma togs allt köttet om hand. Det tillverkades olika sorters korvar, leverpastej, sylta, köttfärs och alla andra delar som styckades och förpackades. Både mormor o morfar och mamma var/är glada, varma och skämtsamma personer så det var en sådan hemtrevnad i köket under dessa dagar. Det tillhörde vardagen så det finns inte många foton, inga på de vuxna utan det är jag och min bror som blivit fotograferade när vi stoppar korv. Men det är som på fotot ovan jag minns barndomens julförberedelser, mormor och morfar i gott samarbete. Förklädet som morfar har på sig fick han i julklapp av mig för över 30 år sedan om jag inte minns fel, jag tror att det är samma förkläde som jag sydde till honom med hjälp av min mamma.