Idag har jag börjat med mina årliga jullistor, nämligen listor för julmat, julbak och julgodis på så vis får jag en bättre överblick på vad som är klart. Jag har berättat förut bla här att vi sorterar kraftigt på julmaten. Vilket är allas favoriter, vad kan vi köpa, vad vill vi göra själva, vad kan gästerna ta med sig, vad hoppar vi över? Det blir inte en “godare jul” av att tomtemor är trött och utsliten utan genom att lägga ribban på en rimlig nivå. Det behöver inte vara samma alla år, våga prioritera och delegera när tiden och orken inte räcker till och våga köpa det du inte prioriterar att göra hemlagat. December är inte till för att stressa utan njuta. Jag har skrivit lite mer utförligt om att dra ner på måstena och njuta av december förut här från 2012 och här från 2011.

Sedan får jag erkänna att julaftonsförmiddag ändå brukar bli stressig även hemma hos mig. Det är ju ändå mycket som ska färdigställas samma dag. Vi brukar äta julbordet kl 13 då är vi färdiga i lagom tid till Kalle Anka, dock brukar ingen känna för julfika till Kalle så i år finns önskemål om att vi ska äta julbord redan kl 12 men inget är bestämt ännu.

Förra året när vi åt julbord på Ikea reagerade mitt julsinne på doften. I restaurangområdet doftade det verkligen julafton, ni vet den speciella doften som kommer bara på julafton, en blandning av alla julens härliga rätter. Medan jag stod i kön och väntade började tankarna vandra iväg, hur skulle det vara att äta på restaurang på självaste julafton? Jag hade nog kanske kanske kunnat tänka mig det, inte som någon tradition men jag hade kunnat tänka mig att prova. Men det skulle isåfall vara väldigt nära dit, typ max 5-10 minuter och på ett riktigt julmysigt ställe. Lite komiskt var att när jag pratade med en kompis häromdagen berättade hon att de skulle göra just detta, äta på restaurang på julafton. De ska fira julen hemma hos henne och hennes svärföräldrar bjuder alla på julbord på en herrgård för att ingen ska behöva stressa med julmaten. Fast det skulle nog kännas ganska konstigt, att laga julmat hör ju till julsysslorna. Fast å andra sidan, när man firar julafton hos någon släkting brukar iallafall vi äta lite julmat ändå hemma innan julafton.