Jag var 13 år då Last Christmas med Wham släpptes och på den tiden kändes det ganska unikt att någon idol släppte en jullåt, åtminstone tyckte jag och mina kompisar det. Tidigare hade vi nog mest LP skivor med barnkörer “Nu är det jul igen” och “Räven raskar över isen” samt äldre inspelningar av Bing Crosby och liknande på kasettband (bra de också så tro inte att jag menar något annat). Vi satt med våra kassettbandspelare och spelade av Last Christmas från Tracks på radion och på “Lillis” (disco som var min hemkommuns drogfria disco för högstadieelever) spelades låten på julavslutningsdiscot under hela min högstadietid. Enligt Wikipedia släpptes “Do They Know It´s Christmas” samma år. Den var också bra och fick oss 13-åringar att prata om svälten i Afrika och vad vi kunde göra för att hjälpa. Singeln “Do They Know It´s Christmas” gavs ut för att samla in pengar till svältande i Etiopien.

Videon till “Last Christmas” känns så mycket “min tonårstid” med både klädsel och frisyrer och tillsammans med minnena från den tiden har låten kommit att få en speciell plats i mitt julhjärta. Men det ska vara originalversionen med Wham. Annars är julen mest en familjehögtid för mig men jag bytte som jag tidigare berättat julklappar med väldigt många kompisar och brevvänner eftersom jag alltid älskat att köpa julklappar.

Mitt webhotell har en spärr mot direktinlänkningar till andra websidor så ni får själva klicka er vidare till Youtube via länkarna:

Do They Know It´s Christmas

Last Christmas

Jag har många andra julminnen till julsånger men idag kände jag för att berätta om just de här från min tonårstid. Har ni också dansat till julsånger, förutom runt granen?