Vissa jular blir av olika anledningar mer speciella än andra och jag har tidigare berättat om första julen i egen lägenhet och sista julen som mamma levde (texten är länkad till inläggen).

Alla fina julminnen blir som små pärlor i livets halsband. Idag tänker jag berätta om den första julaftonen som vi firade i vårt hus, alltså när jag var vuxen och släkten kom hem till oss. Den julen var speciell redan då eftersom det var första gången jag var värdinna på julafton och det var första gången som vi sov hemma natten till julafton, såhär i efterhand blev den ännu mer speciell eftersom det blev den sista julen som enbart var glädje, därefter blev det oro och numera är vemod och saknad efter mamma en naturlig del i våra liv. Naturligtvis är julen fortfarande glädje men de andra bitarna finns också med.
Vi hade tidigare år alltid kört hem till skåne över hela julen, där både mina och mannens föräldrar bor men det här året hade vi istället bjudit hem alla till oss. Det var första gången vi sov hemma och vilken julstämning det var att få gå omkring i det julpyntade huset natten till julafton, barnen hade hängt upp sina strumpor och allting var bara mysigt. Paketerna ställdes fram runt granen, tomten la morgonpresenter i barnens strumpor. Vi brukar ha två julgranar, en riktig i vardagsrummet och en i plast som barnen får klä precis som de vill. I förra huset (detta inlägg) stod barnens gran i lekrummet på ovanvåningen, i detta huset står den i tv rummet. Det är granen uppe till vänster på fotot, tomten ställde varsin chokladtomte och la varsitt paket som var för stora för strumporna där, Celine inspekterar.

Julaftons frukost åt vi för första gången hemma efter att barnen plundrat sina strumpor. Det är mysigt att äta med släkten men eftersom vi alltid gjort det kändes det speciellt att äta hemma och skapa våra egna traditioner.

Vid lunchtid kom släkten, vi år julgröten vid 13-tiden, därefter dukade vi upp fikat till Kalle Anka. Det är jag som sitter i mitten på fotot ovan (blond). På fotot till höger tittar på Kalle med adventsljusstaken på soffbordet.

Vi har aldrig haft så måna paket runt granen som detta året när vi firade med bådas föräldrar samtidigt samt min bror med sambo. Paketen låg inte bara under granen utan radades upp framför hela bokhyllan!

Min mamma älskade att göra lite speciella paket och hade gjort varsitt figurpaket till barnen:
Mamma ver verkligen bra både på att skapa stämnign och överraska.

Efter Kalle Anka kom tomten, J och L var lite försiktiga till att börja med och L satte sig i mitt knä men det varade inte så länge. E med sin enorma julklappshög nere till höger, alla barnen fick så stora högar detta året.
Senare var det dags att duka upp julbordet, vårt första julbord som inte bara var för oss själva. Här är den kalla maten, varmätterna stod på spisen. Jag införde knytkalas detta året. Barnen låter sig väl smaka av maten.

Gottebordet hade jag gjort själv, färre sorter än nu under senare år men fullt tillräckligt. Här använde jag mina fina burkar, jag har inte gjort det under senare år eftersom de inte är lufttäta men nu när jag ser dem på bild så saknar jag dem.
Jag är så tacksam över att vi firade denna julen hemma hos oss så jag fick vara julvärdinna medan mamma levde.

Önskar en en trevlig söndag.