Förr var det vanligare att ge nyårsgåvor än julgåvor, det var först på 1700-talet som julklapparna började komma. Förr trodde man att sådant som hände under årets första dag skulle komma att upprepas under året och vissa händelser hade även speciella betydelser. Till de positiva sakerna kan jag nämna att om man åt ett äpple tidigt på morgonen skulle man bli morgonpigg och frisk!

Att gå årsgång är också en gammal företeelse. På fastande mage och under total tystnad skulle man gå runt ett antal kyrkor, (1, 3 eller 7, antalet varierade i olika trakter) och blåsa i nyckelhålet. Man skulle då få förmågan att se övernaturliga ting och händelser på hemvägen.

Att spå sin framtid genom att stöpa bly är också en företeelse med gamla anor.

Referenser till mina historiesidor:

Alfredsson Karin och Henning Barbro (1992), Livets fester, Prisma.
Näslund Görel Kristina, Räder Andreá (1995), Julboken , Bonnier Carlsen.
Schildt Margareta red (1982), Jul i vårt hus, Bonniers Juniorförlag.
Schön, Ebbe (1998), Svenska Traditioner, Semic.
Warringer, F Gunnel (1997), Året runt från jul till jul med Jenny Nyström, Forum.