Många pratar om julstress, själv har jag faktiskt aldrig känt det så. Min mamma och mormor ordnade de mest fantastiska jular men de har även lärt mig att “gör det du vill och orkar, det blir jul iallafall”. Förra året, detta året och nästa år både pluggar och jobbar jag. Studierna är på halvfart men tar nu över 40 timmar i veckan, sedan jobbar jag 60%, har fyra barn med aktiviteter, husdjur och hus. Jag hinner helt enkelt inte göra allt själv från grunden utan måste prioritera. Kanske kan jag komma med lite tips? Barnens paketkalendrar gjorde jag klara i god tid, jag slog in lite i taget under hösten när jag hade puggpaus och jag har gjort likadant med julklapparna, allt jag har köpt är inslaget och jag är nästan klar. För mig känns det viktigt att julpynta i huset, det är de som ger mig mycket av julstämningen, därför prioriterar jag det. Det får ta sin tid, jag tar fram lite i taget när jag tar en liten pluggpaus. Vårt vardagsrum/matrum/musikrum/pluggrum/vika tvätten rum/ på bottenvåningen är min bas, här har jag kartongerna, de får helt enkelt stå här tills jag känner mig klar. På julafton sitter vi här och äter och delar ut julklapparna och tills dess ska jag vara klar 😉 annars är det faktiskt inte hela världen att här är lite stökigt ett tag, det är inget rum man måste passera igenom. Jag har inte tiden att lägga flera timmar i sträck på att pynta utan måste dela upp det.

Julbak och julgodis? Detta är också sådant som ger mig julstämning, det är avkoppling för mig, jag hinner nog inte lika mycket som till förra årets gottebord men kommer att unna mig tid i köket när min rapport är inlämnad till högskolan den 19/12.

Julmat? Helt ärligt, som jag skrev nedan sorterar vi kraftigt på julmaten. Vilket är allas favoriter, vad kan vi köpa, vad vill vi göra själva, vad kan gästerna ta med sig? Julskinka brukar vi köpa till första advent och äta varm med vörtbröd, supergott! Till julbordet köpte vi sedan lagom många skivor i charken just till julbordet, supersmidigt och vi kommer att göra likadant i år. Helt ärligt, den stora julskinkan vi förut hade på julbordet var ganska trist att äta av flera dagar efter julafton. Det blir inte en “godare jul” av att tomtemor är trött och utsliten utan genom att lägga ribban på en rimlig nivå. Det behöver inte vara samma alla år.

Hörnan i vårt vardagsrum/matrum/musikrum/pluggrum/vika tvätten rum, här hamnade en av julstjärnorna, utom räckhåll för Tusse. Vet ni för första gången har vi inte putsat fönsterna till jul, klagar någon kan de få putsa dem åt oss 🙂 gardinernar har jag heller inte bytt, jag har julgardiner även till detta rummet men de vita linnegardinerna är fina även till jul. Däremot har jag bytt gardiner i köket och i barnens rum.

Ytterligare ett tips är listor, jag skriver listor på vilket godis och mat jag har gjort för att inte glömma ta fram något på julafon. Listor på vad som ska göras osv.