Jag tänkte göra en liten summering av årets jul, det finns frågor på flera bloggar men jag väljer att köra min egen variant.

*Stämningen: det här har nog varit den regnigaste julen jag kan minnas och det har påverkat julkänslan. Vissa stunder har den varit på topp men inte lika starkt som vanligt. Vi har inte fått en enda snöflinga men regn i massor. Vi bor nära kusten och ett par mil inåt landet har det kommit lite snö, men inte här. Igår var det 12.5 grader, det kan det ju vara en mulen högsommardag också. Men visst har vi haft stämning inomhus, när det är mörkt och juleljusen lyser tänker man inte på vädret så julen hänger ju inte bara på snön.

*Ögonblick att minnas: kvällarna förra veckan när jag stod med julbak och julgodis var några av julens höjdpunkter, och som vanligt kvällen innan julafton med uppesittarkväll och när jag gick och la mig och visste att imorgon är det julafton.

*Julafton: var mysig och bra.

*Vi firade jul i fyra dagar på raken och hann på så vis träffa hela släkten, trevligt och mysigt men oj så trött man blev.

*Julmaten: precis lagom. Vi köpte en julskinka i advent som vi verkligen njöt av. Till jul köpte vi lagom många skivor i charken, det var perfekt. Tidigare år har vi alltid haft kvar julskinka som ingen har känt för att äta av. Jag har delat i bitar och fryst in men de har aldrig känts så roliga att varken göra paj eller pastasås på.

*Julklappar: vi gav lagom många klappar och jag tror de blev uppskattade. Själv blev jag glad för de saker som jag fick: örhängen, scrapsaker, pengar, choklad, hudlotion, spasaker.

*Planering: jag skrev på listor efter hand som jag lagade eller köpte julmat, julgodis och julbak. Enkelt att kolla så allt kom fram på julafton, lätt hänt att man annars glömmer något.

*Något att ändra på: egentligen ingenting som jag själv kan påverka. December är stressigt både som barnfamilj och förskollärare. Jag ska dock tillåta mig att börja julpyssla och julbaka precis när jag känner för det. Det är inte för tidigt i november när det sedan inte finns tid i december. Kanske kan jag isåfall hinna titta lite på julTV sista veckan.

*Julkorten: det blev scrappade kort till bara några vänner, alla i släkten fick enbart foto i år. Det kändes som en bra lösning med tanke på tiden, orken och mina studier.

*Julpynt: det blev mindre pynt än vanligt. Hade varken tid eller ork att ta fram allt. Jul blir det ändå. Jag valde att lägga tiden på julbak och julgodis eftersom det var det jag helst ville göra.

*Julkalendern: den första på många år som jag har följt! Mycket tack vare svt play. Kalendern har varit spännande men inte speciellt barnvänlig för de yngre barnen.

*Året i övrigt: det har varit ett händelserikt år, som vanligt i mitt liv känns det som. Jag har bytt arbetsplats och trivs bra. Jag har börjat studera på högskolan igen, är förskollärare med läser nu till specialpedagog. Intressant och roligt men mycket hemarbete.

*Ett tungt år då vi mist tre av våra husdjur i för ung ålder.

*Har firat min fjärde jul utan min älskade mamma. Julen blir aldrig mer densamma men jag tänker fortsätta kämpa för att göra julen så bra jag kan för både mig själv och familjen.

*Det brukar kännas vemodigt när julen är över men i år känns det inte riktigt så, trots att julen varit så kort. Kanske är det vädret som gör att man börjar längta efter våren, kanske är det för att jag har så mycket att göra med jobb och studier.

*Imorgon är det jobbdag, då är hemmamyset slut.

Ha det gott alla, jag återkommer med vår nyårsmat. Sedan tar jag ledigt från bloggen. Kanske blir det ett inlägg i månaden som i år, annars blir det när jullängtan sätter in till hösten. Någon som ska spara glögg eller julmust till hösten innan det dyker upp i affärerna?

Julbaket var bland det som gav mig mest julstämning i år. Att själv stå i mörkret med julmusik och adventsljusstakarna tända och bara njuta. Självklart är det även kul att baka tillsammans med barnen så ni får inte missförstå mig, mina barn är det bästa jag har! Men de där tysta stunderna med baket var avkoppling och ro. Jag älskar att baka och julbaket är speciellt. Recept och foton kommer till hösten, bla på den här saffranskakan som var en av årets nyheter på mitt gottebord.